Skip to content

Frietzaak Haarlem

 

Frietzaak Haarlem

Vind je het ook zo lekker? Een grote puntzak met van die dikke, zoute frieten. En een flink klont mayo erbovenop natuurlijk. Niets is zo lekker als af en toe een lekkere puntzak friet. Maar dan wil je wel goede frieten. Niet van die kleverige, droge halfbakken troep. Voor een goede portie Vlaamse friet ga je daarom natuurlijk naar Frietzaak Haarlem.

Vlaamse friet

Maar wat is dat nou eigenlijk, Vlaamse friet? Friet is, zoals we allemaal weten gewoon aardappel in reepjes gesneden en gefrituurd. De Vlaamse variant kent een dikte van ongeveer 14 millimeter. Dit in tegenstelling tot Franse frietjes, die veel dunner zijn (tussen 5 en 8 millimeter). Vlaamse frieten kennen een specifieke bereidingswijze. Zo mogen ze alleen met vers gesneden aardappelen gemaakt worden. Deze worden vervolgens eerst voorgebakken of voorgegaard, en daarna afgebakken. Tijdens het voorbakken ( 5 á 6 minuten) wordt de rauwe aardappel gaar, waardoor er vocht aan onttrokken wordt. Na het voorbakken moeten de frieten rusten, waarna ze op een hoge temperatuur afgebakken kunnen worden. Hoe dunner de friet wordt gesneden, zo wordt beweerd, hoe minder aardappelsmaak er aan de frieten zit.

Variaties

Naast Vlaamse frieten zijn er een heleboel variaties ontstaan op deze aardappelsnack. Zo is men in Frankrijk bekend met ‘pommes frites’. Maar eigenlijk is dit hetzelfde als Nederlandse en Vlaamse frieten. Engelse ‘chips’ zijn een stuk dikker dan de Nederlandse en Vlaamse frieten. Bovendien wordt in Engeland de friet bestrooid met zout en azijn en vaak gegeten met (gefrituurde) vis, bekend als de echte ‘fish and chips’. Dan zijn er ook nog de Franse frietjes, die niet hetzelfde zijn als de ‘pommes frites’ maar een heel stuk dunner zijn. Deze frietjes zijn een Amerikaans concept (French fries) en worden voornamelijk in fastfoodrestaurants geserveerd.

Met of zonder?

In Nederland betekent een patatje mét, automatisch een frietje met mayonaise. Overigens wordt er in Nederland verschil gemaakt tussen fritessaus en mayo. Op de meeste plekken wordt fritessaus geserveerd, een goedkopere en minder vette variant van mayo. In België wordt over het algemeen overal mayonaise bij geserveerd. Dan kun je natuurlijk in Nederland ook nog kiezen voor het patatje speciaal, met fritessaus, curry en uitjes; en het patatje oorlog, met pindasaus, fritessaus en uitjes. Overigens worden in België ook nog andere sausvariaties geserveerd. Wist je trouwens dat een cafetaria of snackbar met allerlei verschillende frituursnacks een Nederlands concept is? In België heet het frietkot en daar worden echt alleen frietjes geserveerd. Ook honger gekregen? Neem gauw een lekker frietje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *