Skip to content

CDD: Customer Due Diligence

CDD

Bent u werkzaam in de financiële dienstverlening, bijvoorbeeld bij een bank of makelaarskantoor? Dan krijgt u te maken met de regels vanuit de WWFT. Zo dient u rekening te houden met CDD: customer due diligence. Lees hier wat dit begrip precies inhoudt en wat de WWFT van u verlangt.

Wat is de WWFT?

Voordat ingegaan wordt op het begrip CDD, is het van belang op de hoogte te zijn van de WWFT. WWFT staat voor wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme. Deze wet is in het leven geroepen om allerlei vormen van financiële criminaliteit tegen te gaan. Fraude bijvoorbeeld. Ook witwaspraktijken en terrorismefinanciering horen hierbij, zoals de naam al doet vermoeden. CDD, customer due diligence, is letterlijk vertaald ‘gepaste zorgvuldigheid met betrekking tot klanten’. Concreet betekent dit dat van u verlangd wordt dat klanten aan een screening worden onderworpen voordat u tot zaken overgaat. De identiteit van uw klant dient te worden gecontroleerd en geverifieerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de identiteitspapieren op echtheid te controleren. Maar ook controle op de KVK-inschrijving hoort hierbij. U dient te kunnen achterhalen of de klant daadwerkelijk de persoon is die hij of zij claimt te zijn. Ook moet duidelijk zijn dat diegene uit zichzelf handelt, en niet als tussenpersoon fungeert. Op deze manier werkt u als ondernemer of dienstverlener mee aan het bestrijden van financiële criminaliteit. Immers is het voor kwaadwillenden zo een stuk moeilijker om geldstromen te verbergen of fraude te plegen. Bovendien zijn geldstromen, handelingen en transacties hierdoor herleidbaar tot rechtspersonen.

Hoe werkt CDD in de praktijk?

Maar hoe past u CDD en die screening nu toe in uw dagelijkse praktijk? De overheid heeft dan wel in de wet vastgelegd dat een screening verplicht is, maar hoe u dat invult staat u vrij. Veel bedrijven kiezen ervoor om deze screening te laten doen met speciale software. Vanuit het systeem komt dan een melding dat een transactie, bedrijf of persoon verdacht lijkt. De WWFT stelt aan u nu de eis dat u dit doorgeeft aan de overheid middels een zogeheten WWFT melding. Doet u dit niet, dan kan dit leiden tot strafrechtelijke vervolging of een flinke boete. Houdt u zich dus aan de WWFT, leest u zich goed in over uw precieze plichten en waak voor een gedegen CDD. Op die manier voorkomt u veel problemen, en draagt u bovendien een steentje bij aan een integere financiële sector.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *